Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2007

Monday, October 29, 2007

Τί είναι ο παράδεισος;


"Ο Ιωνάθαν σάστισε. Ξέχασε να ρωτήσει για τον παράδεισο. "Πώς το καταφέρνεις αυτό; Πώς νιώθεις; Πόσο μακριά μπορείς να πας;"
"Μπορείς να πας σ' όποιο τόπο και σ' όποιο χρόνο θέλεις" είπε ο Γέροντας.
"Εγώ πήγα σ' όποιο τόπο και σ' όποιο χρόνο μπόρεσα να σκεφτώ".
Κοίταξε πέρα στη θάλασσα. "Είναι παράξενο. Οι γλάροι που περιφρονούν την τελειότητα για χάρη του ταξιδιού, πηγαίνουν ... πουθενά, με καθυ στέρηση. ΄Οσοι εγκαταλείπουν τα ταξίδια για χάρη της τελειότητας, πηγαίνουν παντού, στη στιγμή. Θυμήσου Ιωνάθαν , ο παράδεισος δεν είναι ένας τόπος ή ένας χρόνος, γιατί ο τόπος και ο χρόνος είναι πράγματα δίχως κανένα νόημα.
Ο παράδεισος είναι..."

("Ο γλάρος Ιωνάθαν" - Richard Bach)


(Ευγνώμονη αφιέρωση στη φίλη μου τη Β.)

(Άλλη μια αφιέρωση για τον Cropper και τον ευχαριστώ, που στάθηκε η αφορμή να θυμηθώ το "Γλάρο" μου, με τα δύο πολύ όμορφα βιντεάκια - Προσθήκη: 31/10/07)


Wednesday, October 24, 2007


Προσωπικά... εγώ τρελάθηκα....

H φαβούλα το ξεκίνησε και ...μου άρεσε.
Mε προσκ άλεσε κ αι δέχτηκα.
Στη συνέχεια δέχτηκα τη δεύτερη πρόσκληση από την Αλεξάνδρα, που ανταποκρινόμενη και αυτή στη φαβούλα, δημοσίευσε τα δικά της αγαπημένα αντικείμενα.


Σειρά μου τώρα:


ΒΙΒΛΙΑ...ΒΙΒΛΙΑ...
Μόνο τα δικά μου βρίσκονται εδώ μέσα. Σε τούτη τη δική μου βιβλιοθήκη με roll-top για να μην είναι εκτεθειμένα.
Διάβαζα στο λιγοστό ελεύθερο χρόνο μου, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο που blogo-αλητεύω εκμηδενίστηκε.
΄Η πρέπει να μη τους μαγειρεύω και να μην τους σιδερώνω
ή να σταματήσω το blogging....
Μα γίνονται τέτοια πράγματα σήμερα;
Πάντως τούτες τις μέρες ξεκίνησα του Αδαή το "Πωλείται Γυ(μ)νή" και το βρίσκω ενδιαφέρον



Μ' αρέσουν τα κοσμήματα...εννοείται faux-bijoux.
Tα σκουλαρίκια δεξιά (δεν είναι faux), είναι αγορασμένα από το Johannesburg (Ν. Αφρική).
Είναι από μέταλλο,   γνωστό εκεί ως fool's gold  και εδώ πυρίτης ή  ψευδόχρυσος ή αλλιώς και αν δεν κάνω λάθος σιδερίτης, όσοι οι εκτιμητές μετάλλων, διορθώστε με.
Τα επάνω είναι δώρο της αγαπημένης μου φίλης, που γνωρίζοντας την αγάπη μου σε φιογκάκια, πεταλουδίτσες και καρδούλες, μου τα έκανε δώρο πριν μερικά χρόνια στη γιορτή μου.
Η καρφίτσα φοριέται στο πέτο ψηλά...ζήλεψα βλέπεις την ΄Ελλη Στάη...










Η άλλη μου τρέλα είναι τα φουλάρια...
Στο λαιμό φορεμένα ανάλαφρα, έχουν διακοσμητικό και όχι μόνο ρόλο ή στα χερούλια της τσάντας μου δεμένα.

Τα γυαλιά μου του ηλίου, δεν τα αποχωρίζομαι ποτέ.

΄Οταν δεν τα φοράω βρίσκονται κρεμασμένα στο μπλουζάκι ή το πουκάμισό μου, στο στήθος μπροστά, για να μη τα χάνω...

Το πορτοφόλι μου από το δέρμα που λέγαμε τις προάλλες... (στην από 7/7/2007 ανάρτηση με τίτλο Μην το ψάχνεις...)

Και αυτό από Ν. Αφρική φερμένο.






Κεριά..κεριά... άλλη λατρεία και τούτη,...χρώματα, σχέδια, αρώματα...


Το αγαπημένο μου σαπούνι Hermes. ΄Εχει ένα άρωμα που με συνεπαίρνει.
Α, δε μπορώ τα βαριά αρώματα και μου αρέσουν πολύ οι ανδρικές κρέμες after shave balm. Μη σου πω ότι όλο τέτοιες φοράω...
H μικρή υδρόγειος από σμάλτο με τις ηπείρους καμωμένες από φλοιό πετρωμάτων, αγορασμένη από την Αδριανού στην Πλάκα.
Το πήλινο διακοσμητικό ρόδι, δώρο από καλή συνάδελφο.
Το ασημένιο πέταλο επίσης δώρο συναδέλφου, το οποίο λόγω του βάρους του κάνει χρέη pres-papier.
Tο ...πρεσβυωπικό μου γυαλί (έχουμε και μια
ηλικία...θα τη μάθετε σε καμιά 15ρια μέρες)








Ο χαρτοκόπτης μου από ελεφαντόδοντο, επίσης από Ν. Αφρική.
Το στυλό δώρο της μεγάλης μου Γλαρένιας. Το αγαπώ γιατί είναι ιδιαίτερο χωρίς να είναι ακριβό. Είναι τυλιγμένο με μεταξο-κλωστή μωβ-λιλά, χρώμα που τόσο αγαπώ.

Η κρέμα μου, για refreshing δέρματος...
Τα άλλα σκουλαρίκια που πολύ αγαπώ.
Και ένα κομμάτι βράχου από τον περίπατο στην Αρβανιτιά, εκεί μέσα στην "καμάρα"








Να προτείνω...να μην προτείνω... είμαι σε δύσκολη θέση, γιατί δε θέλω να σας βάζω σε μπελάδες, να αδειάζετε συρτάρια και ντουλάπες για καλλιτεχνικές φωτογραφίες, αλλά μιας και ξέρω πως το έχετε το ταλέντο με τις φωτογραφικές μηχανές: George, Φεγγαρένια, mrs. smith, σκορπίνα, Σπύρο Σεραφείμ, Aggele Spyrou.... ανασκουμπωθείτε...

Monday, October 22, 2007


O ...εκπρόσωπός μου

ΣΚΟΡ ΠΙΟΣ
Παρά τη μάλλον άσχημη φήμη τους, οι σκορπιοί ζευγαρώνουν ακολουθώντας ένα γοητευτικό τελετουργικό που τους κάνει να φαίνονται πολύ ερωτικά πλάσματα. Δίχως την παραμικρή διάθεση να δαγκώσουν κανέναν.



Οι σκορπιοί είναι αρπακτικά ζώα, που τρέφονται κυρίως με έντομα και αράχνες. Μπορούν όμως να επιζήσουν και χωρίς τροφή για πολλούς μήνες.
Απίστευτες σκηνές ερωτοτροπίας ξετυλίγονται κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος.Μπλέκουν τις δαγκάνες τους και αρχίζουν να κινούνται σαν να χορεύουν ...βαλς. Ο γαμήλιος χορός κρατάει ώρες, με τους συντρόφους να γυρίζουν γύρω-γύρω και να κινούνται από τη μια πλευρά στην άλλη με τις ουρές τους δεμένες.






Μόλις ολοκληρωθεί η πράξη το αρσενικό και το θηλυκό ξεκλειδώνουν τις δαγκάνες τους και φεύγουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις
(δε σε είδα...δε σε ξέρω...ένα πράμα).










Οι νεογέννητοι σκορπιοί μένουν στην πλάτη της μητέρας τους περίπου μια με δυο εβδομάδες.

Είναι δραστήριοι τη νύχτα. Στη διάρκεια της ημέρας κρύβονται συνήθως μέσα σε δροσερούς εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με σκιά. Εφόσον ενοχληθούν, μπορούν να προκαλέσουν ένα εξαιρετικά επώδυνο και μερικές φορές θανατηφόρο δήγμα από ένα κεντρί της ουράς τους. Για να αποφύγετε το τσίμπημα, θα πρέπει στις περιοχές υψηλού κινδύνου να φοράτε υποδήματα και κάλτσες κατά τις δραστηριότητές σας σε εξωτερικούς χώρους και να τινάζετε όλα τα ρούχα, τα υποδήματα και τα κλινοσκεπάσματα πριν από κάθε χρήση τους. Δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι όταν δείτε ένα σκορπιό, δεν πρέπει να τον ενοχλήσετε. Το δηλητήριο του σκορπιού μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, ναυτία, νευρικότητα, προβλήματα στην όραση και στην αναπνοή, μυϊκές συσπάσεις, υπέρταση, σπασμούς ή παράλυση.
Εάν σας τσιμπήσει, μπορεί να επιθέσετε τοπικά πάγο, να ακινητοποιήσετε την προσβεβλημένη περιοχή και να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα.Είναι δραστήριοι τη νύχτα. Στη διάρκεια της ημέρας κρύβονται συνήθως μέσα σε δροσερούς εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με σκιά. Εφόσον ενοχληθούν, μπορούν να προκαλέσουν ένα εξαιρετικά επώδυνο και μερικές φορές θανατηφόρο δήγμα από ένα κεντρί της ουράς τους. Για να αποφύγετε το τσίμπημα, θα πρέπει στις περιοχές υψηλού κινδύνου να φοράτε. Οι σκορπιοί είναι στενοί συγγενείς των αραχνών και των ακάρεων. Είναι πλατείς, επίπεδοι οργανισμοί με οκτώ πόδια. Ευκολότερα προσδιορίζονται από τις δύο δαγκάνες-όπως τα καβούρια- στο κεφάλι τους και τα τέσσερα ζευγάρια των ποδιών που ακολουθούνται από την μακριά ουρά τους, η οποία αποτελείται από έξι τμήματα. Οι σκορπιοί έχουν διάφορα χρώματα ανάλογα με το είδος τους, από κίτρινο μέχρι και μαύρο. Τα περισσότερα είδη είναι ριγωτά καφετί ή μαύρα.
Οι σκορπιοί είναι δηλητηριώδεις και οι αδένες δηλητηρίων βρίσκονται στο τελευταίο τμήμα της ουράς τους. Προκαλούν επώδυνο τσίμπημα. Τα περισσότερα είδη δεν είναι επικίνδυνα, αλλά μερικές φορές και εάν το άτομο έχει ευαισθησία στα τσιμπήματα μπορεί ένα τσίμπημα να μας βάλει σε περιπέτειες. Όλα τα τσιμπήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως από έναν παθολόγο ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.

Γυναίκα Σκορπιός (αντιγραφή από skount 29/9/07)




Είναι ιδανική στο ρόλο της μητέρας και της συζύγου. Διαθέτει έκτη αίσθηση, που τη βοηθά να αναγνωρίσει με την πρώτη ματιά το μέλλοντα σύντροφό της.
Μια Σκορπίνα ως σύντροφος δεν θα σας κάνει ποτέ να αμφιβάλετε για την αφοσίωση της.
Άνδρας Σκορπιός
Ένας γνήσιος Σκορπιός έχει μεγάλη ζήτηση στις γυναίκες. Άνδρας αινιγματικός και αδιαμφισβήτητα σεξουαλικός, γίνεται στόχος τω ν απανταχού θηλυκών.

Ωστόσο, εκείνος δεν έχει μάτια παρά μόνο για το ταίρι του.
Θα σας είναι για πάντα πιστός.


ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ:
Ο Σκορπιός είναι το 8ο ζώδιο του ζωδιακού.Είναι το δεύτερο από τα ζώδια του φθινοπώρου
και αντιπροσωπεύει την καρδιά του.Ο Ήλιος διέρχεται από το ζώδιο του Σκορπιού από τις 23 Οκτωβρίου ως τις 22 Νοεμβρίου, περίπου. Το γένος του ζωδίου είναι Θηλυκό και η ποιότητά του Σταθερή. Στοιχείο του είναι το Νερό.
Κυβερνήτης του Σκορπιού είναι ο Πλούτωνας (μοντέρνα) και ο ΄Αρης (παραδοσιακή αστρολογία).
Προτερήματα: Ισχυρός, παθιασμένος, αποφασιστικός, μαγνητικός
Μειονεκτήματα: Ζηλιάρης, μνησίκακος, καταπιεστικός, ισχυρογνώμων
Σύμβολο: Σκορπιός
Απόφθεγμα: Ελέγχω
Ευαίσθητα σημεία σώματος: Γεννητικά όργανα
Λίθοι: Οπαλίνα, ρουμπίνι, μαργαριτάρι
Φυτά: Ιβίσκος, γεράνια
Χρώματα: Μαύρο, σκούρο κόκκινο
Ταιριάζει με: Αιγόκερω, Λέοντα, Ιχθύες
Διάσημοι Σκορπιοί: Πάμπλο Πικάσο, Χίλαρι Κλίντον, Φρανσουά Μιτεράν, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Ντιέγκο Μαραντόνα, Χέντι Λαμάρ


Δυνατότητες Ανάπτυξης:
Έχει την ικανότητα να συγχωνεύει τον εαυτό του και τις πηγές του με άλλους, ανοίγοντας το δρόμο για την αλληλεξάρτηση και το μοίρασμα.


Γενικά χαρακτηριστικά και Ψυχολογικές τάσεις:
Κύρια χαρακτηριστικά του Σκορπιού είναι η ισχυρή θέληση, η επιμονή, η αποφασιστικότητα, τα έντονα και πολύ βαθιά συναισθήματα που αναπτύσσει, το πάθος του, ο μαγνητισμός του, η μυστικοπάθεια που τρέφει τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους άλλους, τα τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης και ο πόλεμος που συχνά κηρύσσει με τον ίδιο του τον εαυτό.
Μυστήριος και απόμακρος, κρατάει πολλά πράγματα για τον εαυτό του και μόνο, απολαμβάνει ιδιαίτερα την απομόνωση και δεν αισθάνεται ιδιαίτερα όμορφα όταν είναι με πολύ κόσμο. ΄Εχει ένα ιδιαίτερο πείσμα να μένει αμετάβλητος και σταθερός στις πεποιθήσεις και τους τρόπους του και παθιάζεται με οτιδήποτε και αν καταπιαστεί.
Παλεύει μέχρι τελικής πτώσης για τα κεκτημένα του και δεν ανήκει στους ανθρώπους που ανέχεται εύκολα την ήττα, ιδιαίτερα σε δραστηριότητες τέτοιες που μπορεί να προέλθει ή να χαθεί μεγάλο κέρδος. Το μεγάλο βάθος και η τεράστια δύναμη των συναισθημάτων του πολλές φορές τον οδηγούν σε προσκόλληση προς κάποιο άτομο, που μπορεί να καταλήξει είτε
σε ολοκληρωτική αφοσίωση, είτε σε ακραίες συμπεριφορές. Τα χτυπήματα που δέχεται από μικρή ηλικία τον δυναμώνουν και μεγαλώνουν την δύναμη που έχει ήδη έμφυτη μέσα του. Πεισματάρης και εγωιστής καθώς είναι, υποτιμάει τον τρόπο που ενεργούν και σκέφτονται οι άνθρωποι γύρω του και έτσι χάνει πολλές ευκαιρίες να κερδίσει πολλά από αυτούς.


Στην συναισθηματική του ζωή παθιάζεται, διακατέχεται από έντονη σεξουαλικότητα, θεωρείται κατά βάση πιστός και σε περίπτωση άτυχης επιλογής -ιδιαίτερα στον γάμο- είναι αρκετά δύσκολο να χωρίσει. Το ερωτικό του ένστικτο είναι αυτό που συχνά τον οδηγεί να διαλέξει το μονοπάτι που θα ακολουθήσει. Αυτό της δημιουργικότητας ή της αυτοκαταστροφής.
Πολλές φορές τα ίδια του τα συναισθήματα είναι τέτοια που μπορούν να τον οδηγήσουν σε καταστάσεις μεγάλης και ανεξέλεγκτης ζήλιας και κτητικότητας ακόμα και με τους φίλους τους. Όλα αυτά τα πάθη που του δημιουργούνται, είναι προϊόντα της βαθύτατης εσωτερικής του μοναξιάς, αφού τελικά ποτέ δεν επιτρέπει και σε κανένα να μάθει και να συμμεριστεί τις ευαισθησίες του.
Ακροβατώντας συχνά ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, με την ίδια ένταση και με συνένοχο την έντονη καχυποψία που τον διακατέχει, πλάθει συχνά μύθους στο γεμάτο φαντασία μυαλό του, που μπορούν να τον οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα και σε επικίνδυνες καταστάσεις. Το πολύ δυνατό του ένστικτο μπορεί να τον βοηθήσει πολλές φορές είτε για να προχωρήσει μπροστά, είτε για να αποφύγει τις κακοτοπιές. Μην ξεχνάτε ότι ο Σκορπιός αντιπροσωπεύει όλες τις μυστικές και κρυφές δυνάμεις του σύμπαντος και είναι εντελώς φυσικές οι συνεχείς αναζητήσεις του για απαντήσεις. Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο και οι γεννημένοι σε αυτό το ζώδιο, ακολουθούνται από ένα ισχυρό κάρμα.




(Φωτογραφίες από Flickr, Χρήστες: 250px-Aslan, Furryscaly)


Thursday, October 18, 2007


Εδώ και οι δικές μου

Ο Νεραϊδο-Μελωμένος με προσκάλεσε στο καινούριο παιχνίδι με τις κούπες.


Kατέβασα από τα ντουλάπια της κουζίνας ό,τι βρίσκεται στο σπίτι και.... έχουμε και λέμε:
Η πρώτη εδώ δώρο του George, που σε κάποιο του ποστ δώρισε σε συν-bloggers (Marilia, annamaria κ.α.) κούπες και σε μένα τη συγκεκριμένη. Σ' ευχαριστώ, τ' άκουσεεεες;!




Αυτή είναι δώρο της πολύ, πολύ αγαπημένης μου συναδέλφου και φίλης,
της γλυκειάς Β.
Γνωρίζοντας την αδυναμία μου στις πρωτότυπες κούπες επέλεξε αυτήν που συνοδεύεται από το μικροσκοπικό τρίφτη για το μπαχαρικό πάνω από την κρέμα.
Μου αρέσει τόσο πολύ, που λυπάμαι να τη χρησιμοποιήσω...


Αγαπημένη μου Β.....λα, αφιερωμένη για σένα, από μένα.... τη Γλαρένια.
Σ' ευχαριστώ! τ' ακουουούς;....



















Πέρυσι στη γιορτή των ερωτευμένων,ο μεγάλος μου ο γιός έφερε στις δυο του αδελφές , τις γλαροπούλες μου, από μία κόκκινη.
Αυτές ενθουσιαστήκανε, τις χρησιμοποίησαν για λίγο διάστημα και ύστερα μένανε στο ντουλάπι.
Μου ήρθαν, ως δώρο εξ' ουρανού που λένε.





















Η μια λοιπόν, κατέληξε μολυβοθήκη στο γραφείο μου, αυτό εδώ με τον υπολογιστή, που τώρα σας γράφω


Την άλλη τη χρησιμοποιώ για καφέ ή τσάϊ, επίσης εδώ στο γραφείο μου στο σπίτι.

Γιατί στο γραφείο μου στη δουλειά, αγοράζω καπουτσίνο με .....σαντιγύ κιόλας.... από γνωστή αλυσίδα φαστ φούντ της
Ομονοίας και μεταξύ μας πολύ τον γλεντάω, έστω και στο πλαστικό ποτήρι, όπως τον προσφέρουν.... θέλεις που τον βρίσκω έτοιμο...
Εδώ στο σπίτι πάντως, ποτέ δεν τον πέτυχα έτσι όπως μου αρέσει.




Οι μαμάδες οι κατοχικές τώρα, μας είχαν περάσει το σύνδρομο του "μάζευε".
Παρασυρμένη για ...κάμποσα φεγγάρια κι εγώ μάζευα... και μάζευα...
Το φλυτζάνι αυτό όπως και ολόκληρο το σερβίτσιο φαγητού, το επέλεξα για τα μπλε χρώματά του, που πολύ αγαπώ στις πορσελάνες.
Επειδή τυχαίνει το ίδιο σερβίτσιο να έχει και η cook the book, της το δωρίζω.

Καλή μου φίλη, για τo φλυτζάνι που σου έσπασε...




Τούτο το σερβίτσιο το έφερε ο Γλάρος μου από το Λονδίνο.

΄Εχουμε την ίδια τρέλα με τα παλιά συλλεκτικά κομμάτια και το προσέχω σαν ...τα μάτια μου, που λένε...




Αυτό το αγοράσαμε με τη μεγάλη μου γλαρένια. Το έχουμε πολύ χρησιμοποιήσει.
Αρέσει σε όλα τα γλαράκια μου.

Τα καλοκαίρια που ήταν μικρότερα, γιατί τώρα πού να τους μαζέψεις... πετάξανε...φύγανε... σαν τα πουλιά.
Τους ετοίμαζα λοιπόν στον κήπο πρωϊνό. Τους στόλιζα το τραπέζι και τα περιποιόμουνα λες και είχα επίσημους καλεσμένους.
Και ειλικρινά έτσι τους σερβίρω ακόμη, ειδικά τα Σαββατοκύριακα που βρισκόμαστε όλοι μαζί, αν τύχει και κανένας φίλος τους και τους αρέσει τα ...βρωμιάρικα.. το βλέπω στην έκφρασή τους ....καμαρώνουνε.
Βοηθάνε κι' αυτά όμως, τους αρέσει το ...τελετουργικό και συμμετέχουν ενεργά.












Τούτο το σερβίτσιο το αγόρασα πριν πολλά χρόνια. ΄Ημουν ακόμη ελεύθερη. Θα είναι και τριάντα ετών, αν σκεφτείς πως 28 είμαι παντρεμένη....
Με δελέασε η ιδιαιτερότητα στο design του. Τα ζωγραφισμένα αμπελόφυλλα, το κυματιστό χείλος, το βαθουλό και όχι ρηχό πιατάκι, όπως σε άλλα σερβίτσια.


Τώρα θα μου πεις και τί σου χρειάζονται όλα αυτά; Είναι γεγονός πως κάπου έχουμε ξεφύγει. Μαζεύουμε, μαζεύουμε ... για ποιό λόγο;
Γι' αυτό κι' εγώ τα πρωϊνά κάθε Σ/Κ τα χρησιμοποιώ. Τα χαιρόμαστε στον πρωϊνό καφέ με το Γλάρο μου.


Τί λες... όποιο σπάσει κι' όποιο γλυτώσει.
buzz it!


Sunday, October 14, 2007


Τότε ....τί κάνεις;

΄Επρεπε να τον βοηθήσεις να καταλάβει....
΄Επρεπε να του μιλήσεις...
΄Επρεπε να το νιώσει...


Και όταν καταλάβεις πως πλήγωσες έναν αδελφικό σου
φίλο....




Τότε τί κάνεις;
buzz it!

Thursday, October 11, 2007


Τον ξανασταυρώσαμε....

Και καθημερινά σταυρώνουμε, μαστιγώνουμε, αδιαφορούμε και προσπερνάμε το συνάνθρωπο...


Και όταν "φύγει"... βγαίνουν κάποιοι αρμόδιοι με δηλώσεις τους και εκφράζουν την οδύνη τους.


Αλήθεια, θα του κάνουν την τιμή να τον κηδέψουν δημοσία δαπάνη ή μήπως δεν ανήκει στην κατηγορία των άξιων καλλιτεχνών;



"Από τον περασμένο Αύγουστο βρισκόταν στο νεκροτομείο ο Αλέξης Γκόλφ
ης. Και όσο απίστευτο και εάν ακούγεται, κανείς δεν τον αναζήτησε εδώ και δύο μήνες.
Μόλις το μεσημέρι της Τρίτης 09/10 αποκαλύφθηκε ότι ο άτυχος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στα μέσα Αυγούστου, στην πλατεία Κολιάτσου, όπου ζούσε, άστεγος και ρακοσυλλέκτης, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει άταφος.
Ο Αλέξης Γκόλφης πρωταγωνίστησε ως "Μανωλιός" στην δραματική σειρά ‘Ο Χριστός ξανασταυρώνεται’, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ την περίοδο 1975-1976 και συντάραξε το
τηλεοπτικό κοινό, σημειώνοντας τηλεθέαση που έφθανε το 80 τοις εκατό. Ποσοστό ασύλληπτο, ιδίως για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Το σενάριο των Νότη Περγιάλη και Γεράσιμου Σταύρου ήταν βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και με το οποίο η ΕΡΤ έκανε τα πρώτα αποφασιστικά βήματα στην παραγωγή μεγάλων ποιοτικών τηλεοπτικών σειρών. Η σειρά προβλήθηκε σε 50 επεισόδια των 45 λεπτών και ήταν παραγωγή του ΑΣΤΗΡ TV.
Εκτός από αυτή τη σειρά όμως, συμμετείχε και σε πολλές άλλες παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης που σημείωσαν τεράστια επιτυχία....."
(της Μανιάνας Καλογεράκη)
1975: ο Χριστός ξανασταυρώνεται -στην τηλεόραση αυτή τη φορά. Το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη ευτύχησε στα χέρια των σεναριογράφων Γεράσιμου Σταύρου (έγραψε τα κείμενα στα δύο πρώτα επεισόδια), Νότη Περγιάλη και του σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη. Πενήντα 45λεπτα επεισόδια ξετύλιξαν την πλοκή του βιβλίου, σε μια τηλεοπτική αφήγηση που κράτησε καρφωμένους τους θεατές για έναν ολόκληρο χρόνο (29/5/1975-11/6/1976). Ο Αλέξανδρος Γκόλφης ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο πλαισιωμένος από τους: Γιάννη
Αργύρη (Αγάς), Νίκη Τριανταφυλλίδη (Χήρα), Γιώργο Φούντα (Παναγιώταρος), Δήμο Σταρένιο (Τσιφούτης) κ.ά. Στα αξιοσημείωτα της διανομής η συμμετοχή της Γεωργίας Βασιλειάδου, της Τζένης Φωτίου ως... Γιουσουφάκι, αλλά και του φαλακρού σταρ των ελληνικών πορνό Κώστα Γκουσγκούνη στο ρόλο του Δήμιου!


Monday, October 8, 2007

Tου Γλάρου η μάνα κάθονταν...



...και άκουγε ...minimal techno...

Τις σύγχρονες δηλαδή τάσεις, των νεανικών μουσικών προσεγγίσεων, με φωνητικά και ψηφιακά εφέ. 

Μάλιστα, τόσο καλά...


Σας προφταίνω, για να μη φανταστείτε πως η Γλαρένια ...σαλτάρησε από τα πολλά παιδιά και τις ευθύνες..

΄Ερχεται προχθές το βράδυ ο προτελευταίος μου γλαράκος και με βρίσκει στον υπολογιστή.

Σήκω γρήγορα μου λέει, θέλω να "γράψω¨ σ' ένα cd, δε θ' αργήσω. Eίναι ένα κομμάτι minimal techno του Richardo Villalobos, από το Awakenings Festival, που έγινε στο ΄Αμστερνταμ τον Ιανουάριο.
Μεταξύ μας, ούτε που κατάλαβα τί έλεγε...

Το γράφει λοιπόν....

΄Ακου τώρα, μου λέει.

Τακ,τακ,τακ, τακατακατακατα...τακατα, τακ,τακ,τακ....
Καλή ώρα ότι ακούτε τώρα...

- Μα καλά, μου λες τι τρελά πράγματα είναι αυτά που ακούς; Αν το θεωρείς εσύ, αυτό διασκέδαση....καλά, κατάλαβα...

Τακ,τακ,τακ,τακ, τακατακατακατακα...τακ,τακ,τακ...

- Τρέλα μου 'ρχεται.... σταμάτα τοοοοο....
- Κάτσε ρε μαμά, τώρα θ' ακούσεις και κλαρίνο του Μάγκα...
-  Και ποιός σου είπε πως μου αρέσουν τα κλαρίνα; 



Κι' εγώ που δε μ' αρέσει γενικώς η δημοτική μουσική, εκτός από τα νησιώτικα, εντυπωσιάστηκα και κεντρίστηκε το ενδιαφέρον μου, στο άκουσμα και μόνο ότι το παραδοσιακό μας μουσικό όργανο... το κλαρίνο (*), πέρασε τα σύνορά μας και συμμετέχει σε νεανικές φεστιβαλικές εκδηλώσεις 





(*)Το κλαρίνο, ως λαϊκό μουσικό όργανο, έρχεται στην Ελλάδα απ' την Τουρκία με τους Τουρκόγυφτους, γύρω στα 1835. Πρωτοεμφανίζεται στη βόρεια Ελλάδα, την `Ηπειρο και τη δυτική Μακεδονία, απ' όπου και προχωρεί προς τα κάτω. Μαζί, αρχικά με το βιολί και το λαούτο και αργότερα και με το σαντούρι, αποτελούν την κομπανία, το κατεξοχήν λαϊκό μουσικό σχήμα πού αντικαθιστά σιγά-σιγά την πατροπαράδοτη ζύγια νταούλι-ζουρνά. Τα κλαρίνα πού χρησιμοποιούν σήμερα οι λαϊκοί οργανοπαίκτες είναι συνήθως σε σιμπεμόλ ( =σι ύφεση) ή λα κυρίως. Στη Θράκη παίζουν με σολ.. Παλιότερα όμως έπαιζαν κλαρίνα με ντο λόγω της έντασης και της οξύτητας του ήχου που έχουν (δυνατά και πρίμα). Την ονομασία αυτή την παίρνουν από την οξύτητα του ήχου (δηλ. ποια νότα ακούμε) όταν στο κλαρίνο παίζουμε το ντο. 
Το κλαρίνο αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο σταθμό στην πορεία της οργανικής μουσικής στα νεοελληνικά αερόφωνα. Στη σημερινή του μορφή είναι εξέλιξη ενός παλαιότερου λαϊκού οργάνου που λεγόταν chalumeau ή zambogne. Ο ήχος παράγεται από μια απλή καλαμένια γλωττίδα (καλάμι) που βρίσκεται στο στόμιο του οργάνου. Πρωταρχικό ρόλο στην τεχνική του κλαρίνου παίζει το φύσημα. Με την ανάλογη πίεση στο καλάμι του επιστόμιου του οργάνου ανεβαίνει ή κατεβαίνει το τονικό ύψος κάθε φθόγγου, ενώ το «γλίστρημα» των φθόγγων (κλισάντο) μπορεί να γίνει και με το φύσημα και με τα δάκτυλα.
Την εποχή που πρωτο­εμφανίζεται το κλαρίνο, γύρω στα 1835, το δημοτικό τραγούδι έχει κλείσει ουσιαστικά το δημιουργικό του κύκλο. Χάρη στις μεγαλύτερες τεχνικές και εκφραστικές του δυνατότητες σε σύγκριση με το ζουρνά —που σιγά-σιγά τον παραμερίζει— το κλαρίνο παίρνει γρήγορα την πρώτη θέση ανάμεσα στα μελωδικά όργανα. Αναγνωρίζεται ως εθνικό όργανο, και στα χέρια άξιων μουσικών γίνεται το κατεξοχήν εκφραστικό μουσικό όργανο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με το κλαρίνο η δημοτική μελωδία ζει μια νέα λαμπερή περίοδο στον τομέα της οργανικής μουσικής. Γιατί ό,τι κυρίως χαρα­κτηρίζει το δημοτικό τραγούδι στα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια, δεν είναι ή δημιουργία νέων μελωδιών, αλλά ή επεξεργασία των παλιών. Και στον τομέα αυτόν ο ρόλος του κλα­ρίνου στάθηκε αποφασιστικός.
Το κλαρίνο αποτελεί έναν από τους αντιπροσωπευτικούς συντελεστές και μαζί φορείς του πνεύματος πού χαρακτηρίζει το δημοτικό τραγούδι στα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια.


(Εικόνες από Flickr. Χρήστες: Merlijn Hoek, kiarlo)

106 comments


Wednesday, October 3, 2007


Πολύ δύσκολο περιστατικό...

Με τα σημερινά τρεχάματα του παππού μας και πατέρα μου, ξεχάστηκα..

Γενέθλια ΧΘΕΣ ο παππούς μας...


Γενέθλια ΧΘΕΣ κι' ο άλλος μας ο γλαράκος...
Σύμπτωση ε;....


Μάλιστα... ο παππούς μας χθες συμπλήρωσε τα 81 του χρόνια.
Να τα εκατοστίσεις μπαμπά....


Γιατί στραβοκατάπιε και με στραβοκοίταξε...δεν ξέρω...


Α, τώρα που το θυμήθηκα, ξέρω γιατί..
Τις προάλλες που του ανακοίνωσα πως πέθανε ένας κοινός μας γνωστός σε ηλικία 84 ετών, δε δάγκωνα τη γλώσσα μου καλύτερα;
Ε, δεν ήταν μεγάλος ο φουκαράς..... ήταν η απάντησή του.


΄Ηρθε λοιπόν, προχθές την Κυριακή για μια προγραμματισμένη οφθαλμολογική επέμβαση. Καταρράκτης συγκεκριμένα, πάθηση των ματιών, συνηθισμένη μεν για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, επέμβαση ρουτίνας δε για τους χειρουργούς οφθαλμιάτρους.
΄Ηταν προγραμματισμένη για σήμερα το πρωϊ στις 8.
΄Ερχεται επάνω χθες το βράδυ και μας λέει: Τί λέτε να του δώσω του γιατρού;
Τίποτα Νικόλα του λέει ο Γλάρος μου. Τέρμα εκείνα που ήξεραν και που εσείς οι παλαιότεροι τους κακομάθατε
Μπρός στην αντίδραση του Γλάρου, άφησε το θέμα να ξεχαστεί (είναι και πονηρός), με πλεύρισε κατ΄ιδίαν και μου δήλωσε κατηγορηματικά
΄Ασε το Γλάρο να λέει, εγώ θα του δώσω.... Πόσα λες; Λέω να του δώσω 200...τόσα άκουσα πως δίνουν στο επισκεπτήριο. Καλά δεν είναι;
Δεν κατάφερα να τον μεταπείσω και...κλείσαμε ταρίφα στα 200...


Σηκωνόμαστε σήμερα το πρωϊ με το Γλάρο, για να τον πάμε στην κλινική ...άφαντος ο παππούς μας.
Και μη φανταστείς πως φαίνεται για παππούς. Λεπτός, πολύ κινητικός, με "ατσάκιγο" δέρμα και τούτος σαν τη μάνα μου. Δείχνει δηλαδή, μεσόκοπος και κάτι ψιλά...
΄Αφαντος λοιπόν, από τα άγρια χαράματα.
Ετοιμαζόμαστε στα γρήγορα, καταφθάνουμε στην κλινική ασθμαίνοντας και τον βρίσκουμε να περιμένει .... η ώρα ήταν 9 παρά τέταρτο και είχε ραντεβού για τις 8... όχι αργότερα του είχαν τονίσει.
Τελικά τον πήραν μαζί με 2-3 άλλους στις 10.
Ξέραμε πως 20 λεπτά υπόθεση είναι. Στα τρία τέταρτα της ώρας βγάζουν τον πρώτο, σε λίγο το δεύτερο και νάσου και ο τρίτος...
Κοιταζόμαστε με το Γλάρο...
Γιατί αργεί ο δικός μας; Τί κάνουμε τώρα; του λέω..
Πήγε ρώτησε.. περιμένετε, δεν τελείωσε ακόμη του λένε....ποιός σου δίνει σημασία...
Πέρασε μια ώρα, πέρασαν δυο...στις δύο και τέταρτο τον έβγαλαν.
Εξαντλημένος, φοβισμένος περισσότερο, θα έλεγα..
Τί έγινε Νικόλα, πώς είσαι;
Πώς είσαι μπαμπά;
Τί να σας λέω ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ είπε ο γιατρός...
Γιατί, πώς το κατάλαβες, τί σου είπε;
Εμένα δε μου είπε τίποτε, αλλά άκουγα που τους φώναζε, φέρτε μου λαβίδα, φέρτε του το ένα, φέρτε μου το άλλο, ανοίξτε την αντλία θέλω περισσότερο νερό...
Χειρουργείο είναι Νικόλα, πως θα μανατζάρει, πώς θα κατευθύνει το προσωπικό, αν δε δώσει εντολές;

Συνήλθε και σε κανα μισάωρο τον παίρνουμε και γυρίζουμε στο σπίτι.

Ξαπλώνει, ξανασυνέρχεται, του φτιάχνω και λουκουμάδες που του αρέσουν ( είναι και πολύ γλυκατζής...ζάχαρο δεν έχει..), πήγε το στομάχι του στη θέση του και τί μου λέει;
Θα του δώσω 300, γιατί ήταν δύσκολη περίπτωση αλλά και για να με προσέχει, μάτι είναι αυτό...


΄Ενα λοιπόν έχω καταλάβει μέχρι σήμερα..πως όσοι έζησαν στην Κατοχή (στην πλειονότητά τους), τη ζωή τους τη διαχειρίζονται έχοντας το χέρι στην τσέπη.
Τα πάντα είναι εξαγοράσιμα. Αυτοί χαλάσανε την πιάτσα, οι γιατροί το καθιέρωσαν δικαιωματικά, έφτασε το σύστημα υγείας στα σημερινά του χάλια και άντε τώρα να το συνεφέρουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: