Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Από θυμίαμα... κόσμημα...


Πάει καιρός τώρα που ετοίμασα τούτο το ταξίδι 

 -όχι φυσικά για πάρτη μου , διότι παρέα μου θα σας πάρω- 

σε μέρη μακρινά …. του μυαλού και του χάρτη μου.


 Εγώ που πάω κι’ έρχομαι εκεί (διαδικτυακά... για να εξηγούμαστε… για να μη με κυνηγάνε και  οι τροϊκανοί), έχω μεθύσει από τις λιγωτικές μυρωδιές στους αχανείς, εξωτικούς  απω-ανατολίτικους και όχι μόνο  δρόμους.
Είναι ένα τροπικό  δέντρο που  πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του  στη Νέα Γουινέα, περίπου 25 μέτρα ψηλό, έχει γκρι-καφέ λείο φλοιό κι ευδοκιμεί στη Νοτιοανατολική Ασία. 
Το δέντρο δεν ανθίζει μέχρι να γίνει εννέα ετών. 
 Είναι  αειθαλές ,  έχει αρωματικά φύλλα και μικροσκοπικά κίτρινα άνθη. 
Το φρούτο του  μοιάζει με αχλάδι και  η σάρκα του πολτοποιημένη είναι δροσιστική και με υπόξινη γεύση, σαν  διασταύρωση μεταξύ βερίκοκου και μάνγκο. Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή μαρμελάδων και chutneys.


Ο σπόρος που είναι μέσα στο περίβλημα  είναι στρογγυλός σαν καρύδι. Περιβάλλεται  από  ένα σκούρο καφέ κέλυφος και τα δυο αυτά μαζί  από μια κόκκινη δαντελωτή επίστρωση,  που ονομάζεται mace 


Και τα δυο αποξηραίνονται και είναι  εξαιρετικά μπαχαρικάΜοσχοκάρυδο(nutmeg) και ανθός από μοσχοκάρυδο (mace) 


Είναι τα αρωματικά σπέρματα και τα αρωματικά περιβλήματα των σπερμάτων αντιστοίχως διαφόρων τροπικών φυτών. Τα σπέρματα έχουν χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση πικρή και έντονη. Στο εμπόριο υπάρχουν ολόκληρα ή αλεσμένα. Χρησιμοποιείται κυρίως για λιπαρά, βαριά ή αμυλούχα φαγητά και στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων. 

Συνοπτικά το μοσχοκάρυδο για μας ή  διεθνώς nutmeg και..  χαλάλι του το παίδεμα με τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, γιατί δε γνώριζα πολλά πράγματα πέραν του ότι αρωματίζει τα γλυκά και τα φαγητά μας:
  • Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα. Κατά το 16ο αιώνα απέκτησε μεγάλη σημασία γιατί ήταν σπάνιο και ακριβό μπαχαρικό και οι Ολλανδοί έμποροι σχεδίαζαν ακόμα και καταστροφές των φυτειών στην Ινδονησία έτσι ώστε να κρατήσουν την τιμή του υψηλή.
  • αυξάνει τη  μεθυστική και υπνωτική επίδραση των αλκοολούχων ποτών και λέγεται πως είναι  και ....αφροδισιακό.
Με μέτρο όμως παρακαλώ, διότι σε μεγάλες δόσεις  είναι τοξικό, λόγω της παρουσίας του παραισθησιογόνου myristicin .

Το φρούτο στη Μαλαισία ονομάζεται  Jathikka, στην Ινδία Jaiphal... στο Κασμίρ  Zaaphal.  Στη Βοτανολογία είναι γνωστό με το όνομα  Myristica fragrans.Το mace (μασίς) είναι επίσης μπαχαρικό με  γλυκιά και λιγότερο στυφή γεύση.


Αν βρείτε δηλαδή τη γεύση του μοσχοκάρυδου πάρα πολύ ισχυρή για τα γούστα σας, μπορείτε αντ' αυτού να χρησιμοποιήσετε το   mace, το περίβλημα δηλαδή του σπόρου του εξωτικού φρούτου.

Σε μερικές ευρωπαϊκές γλώσσες  mace σημαίνει  "flower of nutmeg", λουλούδι του μοσχοκάρυδου.
Στα  Γερμανικά  ονομάζεται muskatblüte, στα Σουηδικά muskotblommaσταΤσέχικα muškátový květ και στα Γαλλικά  fleur de muscade)

 

Τα σπέρματα έχουν χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση πικρή και έντονη. Στο εμπόριο υπάρχουν ολόκληρα ή αλεσμένα. Με άλλα λόγια spices από τον καρπό 

nutmeg and mace.αλλά και κομπολογιών ή κοσμημάτων

Τώρα τις γιορτές και όσοι ασχολείστε με τα χριστουγεν-
νιάτικα γλυκά, μην ξεχάσετε να το τιμήσετε
 και στα μελομακάρονά σας.

KAΛH  ΣΑΣ  EBΔOMAΔA!!!