Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ρομποτικά νέα


Ναι,   "ΕΚΛΕΨΑ"


 από ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

για δυο λόγους.

ΠΡΩΤΟΝ: γιατί όπως η καλή φίλη quartier libre είπε:





"ό, τι ωραίο, σαν τους στίχους



ή  σαν τα εικονίσματα



ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ"

 και 

ΔΕΥΤΕΡΟΝ γιατί  βρίσκω ενδιαφέρον κάθε ανθρώπινο επίτευγμα, ακόμη και σαν  αυτό που ανατρέπει τη διαπίστωση πως "o άνθρωπος δεν κατάφερε ακόμη να τον αντιγράψει"




Το πρώτο πουλί ρομπότ


 Πολλοί, από τον Leonardo da Vinci έως τις σύγχρονες ερευνητικές ομάδες, προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν την πτήση των πουλιών ώστε να καταφέρουν να το πετύχουν.

Ώσπου το 2011 οι μηχανικοί της γερμανικής εταιρείας τεχνολογίας Festo, κατασκεύασαν το  SmartBird. Το πρώτο ρομπότ πτηνό (με τα χαρακτηριστικά ενός γλάρου) που μπορεί να απογειωθεί και να πετάξει στον αέρα χρησιμοποιώντας μόνο τα φτερά του. 
 Πρόκειται λοιπόν για ένα ρομποτικό γλάρο που ζυγίζει μόλις 450 g ( 15,87 ουγκιά ) και διαθέτει άνοιγμα φτερών 1,96 m (6,4 ft )Τον βάφτισαν SmartBird είναι ένα υπερελαφρό ρομπότ και είναι εμπνευσμένο από τον ασημόγλαρο και μπορεί να απογειωθεί και να πετά πάνω απο την γη αυτόνομα , χωρίς τη βοήθεια τυχόν πρόσθετων συστημάτων κίνησης .






Με την δημιουργία του SmartBird η Festo λέει ότι πέτυχε να αποκρυπτογραφήσει την πτήση των πουλιών.Τα φτερά του ρομπότ όχι μόνο πηγαίνουν πάνω και κάτω αλλά με ένα μηχανισμό κάνουν στροφή σε συγκεκριμένες γωνίες σε όλο το μήκος τους με τον ίδιο τρόπο που ένα πραγματικό πουλί το κάνει αυτό.


Όπως και με ένα πραγματικό πουλί η ουρά του SmartBird δεν είναι μόνο για ομορφιά εκτός από τη σταθεροποίηση του ρομπότ με παρόμοιο τρόπο με τα συμβατικά πουλιά η ουρά κλίνει επίσης για την κίνηση αριστερά και δεξιά στροφή και περιστρέφεται περί τον διαμήκη άξονα για την παραγωγή εκτροπής.¨

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Markus Fischer, επικεφαλής σχεδιασμού της εταιρίας αποκαλύπτει σε ζωντανό ακροατήριο το SmartBird και το τι μπορεί να κάνει.



Ένα ρομπότ που πετάει σαν πουλί από dinfo-gr



ΠΗΓΕΣ:
  1. http://kastania1.blogspot.gr/2011/11/festo-smartbird.html
  1. http://www.dinfo.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF-%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%84/