Αν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα στη σημερινή εποχή...
΄Ομως θυμάμαι μια πάρα πολύ περίεργη έκφραση (πωπωπω... άσχημη λέξη...),
κάθε φορά που η μαμά μου αναφερόταν στο κρέας του σκάρου... του ερωτικού, όπως νομίζω πως του ταιριάζει.
Βέβαια στις μέρες μας την ξανακούσαμε την κακιά κουβέντα και
ήρθε κι ... έ-Στρος-ε το πράμα...
Επανέρχομαι όμως στο θέμα μας... και διάβασε παρακάτω φίλε μου, για να καταλάβεις πως καθόλου δεν τον υποτιμώ ή προσβάλω το σκάρο με το χαρακτηρισμό μου αυτό και που τον συμπεραίνω από τον τρόπο του ψαρέματός του.
κάθε φορά που η μαμά μου αναφερόταν στο κρέας του σκάρου... του ερωτικού, όπως νομίζω πως του ταιριάζει.
Βέβαια στις μέρες μας την ξανακούσαμε την κακιά κουβέντα και
ήρθε κι ... έ-Στρος-ε το πράμα...
Επανέρχομαι όμως στο θέμα μας... και διάβασε παρακάτω φίλε μου, για να καταλάβεις πως καθόλου δεν τον υποτιμώ ή προσβάλω το σκάρο με το χαρακτηρισμό μου αυτό και που τον συμπεραίνω από τον τρόπο του ψαρέματός του.
Αυτό το ψάρι παραδόξως μέχρι σήμερα δεν τo είχα δοκιμάσει, μιας και με τα ψαρικά -που τόσο αγαπώ- είμαι και λίγο περίεργη. Πρέπει εμφανισιακά (όψη, σχήμα, χρώμα) να με δελεάσει για να το φάω. Για να καταλάβεις, αυτός είναι και ο λόγος που δεν τρώω με τίποτε πεσκαντρίτσα.
Μιας λοιπόν που βρήκα την εκδοχή του ψαριού σε στιφάδο από τον καλό μας lambro, που ξαναγύρισε δυναμικά με τις ψαροφαγικές του συνταγές…. τον τσίμπησα με την πρώτη ευκαιρία ένα σκάρο από το ψαράδικο, έτσι για δοκιμή.
Αγοράζω και μικρά κρεμμυδάκια, ανασηκώνω τα μανίκια και ...έτοιμο το στιφάδο.
Σκάρος είμαι ψήσε με
Μπόλικο λάδι ρίξε μου
Και το σκατό μου φάτο»
ή
«Σκάρος είμαι ψήσε με
και βάλε με στο πιάτο,
μπόλικο λάδι ρίξε μου
και τ’ άντερό μου φάτο! »
Aλλά ούτε βεβαίως o lambros τόσο με τη συνταγή του στον ψαρότοπο, που φυσικά έφτιαξα με σκάρο και τη βρήκαμε πολύ νόστιμη.
΄Οσο και με το trendy βραβείο που μου απένειμες, κρίνοντας και πάλι "πως δε μου επιτρέπεται να αγνοήσω τους φίλους που με τίμησαν,
και
Να υπενθυμίσω πως είναι γνωστή η θέση, η γνώμη και η τακτική μου για τα βραβεία αυτά που ποτέ δεν ανήρτησα στο sidebar του blog μου, για το λόγο πως θεωρώ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΗ από τα παράσημα, τη μέσω σχολίων επικοινωνία μας.
Έτσι λένε ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω φάει ποτέ, ούτε πεσκανδρίτσαμ κακάσχημη είναι! χαχαχαχαχα!!!
Προτιμώ φιλετάκια γλώσσα, πέρκα, μπακαλιάρο.. :)
Καλό ΣΚ!
O σκάρος τρώγεται με όλα τα λέπια του. Δεν τον ξελεπιάζεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμως το "σκατό" του, αν εννοεί ο ποιητής τα εντόσθια, τα αφαιρείς οπωσδήποτε αλλιώς ειναι πίκρα.
Και ειναι έγκλημα να μην τον φάς ψητό στη σχάρα.
Θα δοκίμαζα το στιφάδο αυτό, αλλα τον ψητό στη σχάρα δεν τον αλλάζω με τίποτα και με κανένα άλλο ψάρι.
Καλό ΣΒΚ.
ΥΓ. Εξακολουθεί να πετάγεται σπαμ παράθυρο οταν κάποιος πατήσει για να αφήσει σχόλιο. Αυτη τη φορά δεν ειναι καζίνο αλλα κατι με facebOOΚ
Αυτό για τον σκάρο δεν το ήξερα, αλλά το φαγάκι μου είναι μπουκιά και συγχώριο !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σας όρεξη
Φιλάκια πολλά
Μου άνοιξες την όρεξη πάντως με τόσα ψαρικά, παρά την παραπομπή σου στον Στρος Καν... ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη μια επιβεβαίωση ότι τα blog ανοίγουν τις ορίζοντες μας και εμπλουτίζουν τις πληροφορίες μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά αγνοούσα τα ψάρι "σκάρος" αφού ούτως ή άλλως με τα ψαρικά δεν τα πάω και τόσο καλά.
Αλλά είναι ο τρόπος που παρουσιάζεις το θεμα σου τόσο πλήρης και τόσο περιγραφικός που μας το κάνεις εντελώς οικείο.
Να είσαι πάντα καλά και φυσικά καλό σαββατοκύριακο!
Λοιπόν καλή μου Γλαρένια, το σκάρο τον πρωτόφαγα το 1968 στην Κάρπαθο στο Διαφάνι. Παραθαλάσσιο χωριό που επικοινωνούσε μόνο με το χωριό Όλυμπος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί λοιπόν είχα κουβαλήσει πατέρα, μάνα, ανιψιά, την Κάστραινα και τα παιδιά. Εγγόνια όπως καταλαβαίνεις δεν υπήρχαν τότε, βλέπεις υπήρξα κάποτε νεαρός. Εκεί μείναμε 15 ημέρες όπου εκτός από μία φορά, τρώγαμε συνέχεια ψάρια (ακόμα και για πρωινό καμιά φορά) μεταξύ αυτών και ο σκάρος που τον έψηναν στα κάρβουνα. Τα δε εντόσθια του τα κάνανε σαλάτα και μπορώ να πω ότι παρόλο που πίκριζε λίγο ήταν καταπληκτική. Εκεί επίσης έφαγα και κακαβιά φτιαγμένη με θαλάσσιο νερό. Ίσως κάνω ανάρτηση την εκεί μας περιπέτεια, γιατί πράγματι ήταν περιπέτεια. Πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο. gskastro
Είμαι βουνίσιος δεν μπορώ
ΑπάντησηΔιαγραφήγια ψάρια να μιλήσω
για κρέατα , ψητά , οφτά
και θα σας εξηγήσω.
Καλό Σ/Κ
πώς θα γίνει να μην έχει αγκάθια το ψάρι;
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το εκτιμούσα ιδιαίτερα....
Hfaistiwna-κο μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχα… φιλετάκια για σίγουρα πράματα.
Εγγυημένα…είναι νοστιμότατο ψάρι… θα με θυμηθείς
:-)
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Η tzonako μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν διαβασεις το λινκ γράφει: το ψάρι τρώγεται και με τα εντόσθια, αφού με κατάλληλη τομή αφαιρεθεί η χολή.
Η πικρίλα λοιπόν οφείλεται στην περίπτωση που σπάσει η χολή.
Για το ψητό έχεις δίκιο (θυμάμαι όταν το έλεγε η μητέρα μου) και σίγουρα θα τον ψήσω την επόμενη φορά.
΄Οσο για τον σπάμερ, ελπίζω να τον «τσίμπησα», ως άλλο σκάρο. ΄Εψαξα και πού δεν έψαξα… για να καταλήξω στο σχόλιο κάποιου sotiris K….που μόνο σε μπλοκ δεν οδηγούσε κάθε «κλικ» μου… «ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ» λοιπόν, μαζί με τους κινέζους που παλαιότερα δημιούργησαν ανάλογο πρόβλημα
Σ’ ευχαριστώ για την επισήμανση και Καλό σου Σ/Κ!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
magda μου ,
ΑπάντησηΔιαγραφή΄Οντως…»μπουκιά και συγχώριο !!!»
Τραβαγε και ψωμί ο άτιμος, φαντάσου τώρα… το λέω εγώ, που ξεχνάω να βάλω ψωμί στο τραπέζι
:-)))
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
teleytaios μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγά που θα μας κόψει την όρεξη ο κάθε…Καν…..
Κάνουμε και με καψαλιστό ψωμί με λαδορίγανη
Καλό σου Σ/Κ!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Χρωματιστή μου ομορφιά,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλή περιγραφή κάνω των βιωμάτων μου. Είναι εξάλλου γνωστό πως δεν γράφω ποτέ φανταστικές ιστορίες.
Τώρα εσένα σου χρωστάω και το έχω ξαναπεί μια ανάρττηση, η οποία αργεί (άντε να δούμε...) γιατί χρειάζομαι ακόμη φωτογραφίες που λείπουν
Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
gskastro μου
ΑπάντησηΔιαγραφή΄Όχι «ίσως»… στα σίγουρα και μην την καθυστερείς ΄Αρχοντά μου την ανάρτηση.
Τα όμορφα να τα μοιραζόμαστε μέσα στην τόση μαυρίλα γύρω μας
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
ΞΗΜΕΡΑΚΗ ΦΑΝΗ μου….
ΑπάντησηΔιαγραφήΤστστςςς... βραδιάτικα....
Μεζέδια είπες…μη μας προκαλείς…
Νηστεύω…τι να κάνω…
Μην κι' όταν ξενηστέψουμε
μας έβρεις κατά πάνω
Καλό σου Σ/Κ!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ψάρι να'ναι κι ο,τι να'ναι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πεσκαντρίτσα,αν και κακάσχημη,κάνει για σπέσιαλ σούπα...
Καλό Σαββατοκύριακο...
Τί; Ακόμα και η πρόθεσή σου με συγκινεί. Μου έφτιαξες τη μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και σε σένα Φύρδην-Μίγδην!
Δεν μπορεί θα τον έχω φάει αλλά το ποιηματάκι αν και νησιώτισσα ομολογώ δεν το γνώριζα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά τα ψάρια τα προτιμώ σκέτα ψητά ή τηγανιτά κάθε προσθήκη άλλου υλικού πιστεύω αλλάζει την γεύση τους.
Καλή Σαρακοστή καλή μου
με φιλιά θαλασσινά:))
Να που ο κ. έ-Στρος μ’ αυτή την (πωπωπω... άσχημη λέξη...) που μας περιέλουσε σου έδωσε αφορμή να ανακαλύψεις τα του σκάρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτος και καλό
Σαββατοκύριακο καλή μου!
τι γλαροπούλι θα σουν αν δεν είχες μια άλφα αδυναμία στα ψαρικά μου λες;
ΑπάντησηΔιαγραφήη αλήθεια είναι ότι δεν τα συμπαθώ και τόσο , τα τρώω πιο πολύ από ανάγκη επειδή είναι must για την υγεία!
φιλιά γλαρομάνα!
Κι όμως σήμερα έφαγε η κόρη μου και ξετρελάθηκε με την πεσκαρίτσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝηστείες είναι πρόσχημα
ΑπάντησηΔιαγραφήγια τους "αμαρτωλούς
ας ταξιδεύει ελεύθερα
όπου μπορεί ο νους
den ixera ti frasi! :) poli kali sou evdomada kai polla filiaaa! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν χρειάζονται περισσότερα για να με πείσεις..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμμερίζομαι δε την απέχθειά σου σε πεσκανδρίτσες κλπ φιδοειδή όπως τα χέλια - προσθέτω- παστανάκες κλπ κλπ
Να είσαι καλά και ν ανακαλύπτεις όλα τα καλά παλιά μυστικά της κουζίνας και να τα εμπλουτίζεις με την "υπογραφή" σου..
Φιλιά
Ελπίζω αυτό να ...
ΑπάντησηΔιαγραφήεννοούσε ο Mr ΔΝΤ ...
γιατί αλλιώς θα θυμώσω !!!
Την καλησπέρα μου ...
Ενθουσιάστηκα με την ανάρτηση, πώς μπλέχτηκαν συνειρμικά τα θέματα και κύλισαν από τα λόγια της μαμάς στη ζωή του βυθού (αληθεια χαμογέλασα με το θηλυκό κοπάδι και τον αρσενικό φύλακα:)μέχρι το μαγείρεμα και τις μαργαρίτες και όλα αυτά που έγραψες για την επικοινωνία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου αφήνω ένα ευχαριστώ για την ανάσα από τα καθημερινά γκρίζα..
Να είσαι καλά,
Σε φιλώ
Ηρθα στα γρήγορα για να εισπράξω ένα φιλί κια μια γλαρένια αγκαλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα!!!!!Την αγάπη μου!!!
μάλλον χάθηκε το σχόλιό μου...λοιπόν
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το άσχημο ψάρι κάποτε (το 70-80 ) το λέγανε σκλεμπού και ήταν το φθηνότερο στην αγορά και οι τσιπούρες το ακριβότερο. Οι Ιταλοί φίλοι μου που ήξεραν από ιχθυοτροφεία μου έλεγαν ότι έπρεπε τα πράγματα να είναι ανάποδα, όπως και έγιναν σήμερα τελικά. Την σκλεμπού πρέπει να την γδάρει 9με πένσα) και κάνει από τις καλύτερες ψαρόσουπες, δεν έχει κοκκαλάκια και είναι ιδανικήγια παιδιά. Βέβαια τώρα σαν ... πεσκαντρίτσα ακρίβυνε !!!
Ο σκάρος δεν είναι πιο νόστιμος από τα άλλα καθαραντέρια (έτσι τάλεγε η μάνα μου γιατί τρω και τα εντόσθια) όπως ό γύλος ή η πέρκα αλλά είναι πολύ μεγαλύτερος και έχει λέπια, άρα μπορεί να μπει σε πάγο και να πουληθεί κάτι που δεν γίνεται με τα μικρότερα (και γεμάτα κοκκαλάκια )πετρόψαρα.
Τώρα βέβαια όταν κάνεις ένα ψάρι στιφάδο περισσότερη σημασία έχουν τα κρεμμυδάκια παρά το είδος του ψαριού !!
Αν και είμαι του ψαριού κι εγώ, δεν έχει τύχει να δοκιμάσω. Μου άνοιξες όμως την όρεξη! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλησπέρα μου!
Μου άνοιξες την ορεξη γλαρένια μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτιφάδο ε??? χμμμμμ
κοτσυφοφιλώ σε
τσίου!!!