΄Οοοοχι... δεν είμαι γνώστρια.
Δεν επιδιώκω δηλαδή να σου μεταφέρω μέσα από τούτη την ανάρτηση τις γνώσεις μου, αλλά τα σπουδαία που έμαθα για το σημαντικότατο τεχνολογικό επίτευγμα που έγινε στη Σάμο το 520 π.Χ.
΄Αλλωστε σου το έχω ξαναπεί, πως μέσα από τα blogs συνέχεια μαθαίνω. Προχθές λοιπόν έμαθα από ένα πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο "termitis" του Pathfinder,
για το Ευπαλίνειο όρυγμα.
Το εντυπωσιακό δηλαδή σύστημα μεταφοράς πόσιμου νερού στην αρχαία Σάμο μέσα από δύσκολες διαδρομές και συνθήκες.
Από αυτές τις πληροφορίες ορμώμενη, ξεκίνησα αναζητήσεις μέσω Google σχετικά με το Αδριάνειο Υδραγωγείο, που οι περισσότεροι για να μην πω όλοι όσοι ζούμε στο Λεκανοπέδιο έχουμε δει τμήματα ερειπίων του, που σώζονται ακόμη στα όρια της Φιλοθέης με τη Ν. Ιωνία.
Δεν ήταν το μοναδικό στην Αττική.
Βρήκα πληροφορίες και για άλλα υδραγωγεία που δε γνώριζα...
"...στην Αθήνα, δεκάδες μικρά και μεγάλα υδραγωγεία κατασκευάστηκαν κατά τους αιώνες της αρχαιότητας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης σε ύδρευση τα κυριότερα από τα γνωστά αρχαία υδραγωγεία της Αθήνας :
Πελασγικό υδραγωγείο. Πρόκειται για το αρχαιότερο από τα υδραγωγεία που έχουν βρεθεί στην Αττική. Αποτελούμενο από υπόγειους πήλινους σωληνοειδείς αγωγούς, πιθανολογείται ότι ακολουθούσε τη διαδρομή Καισαριανή - Γουδί - Στύλοι Ολυμπίου Διός - Ακρόπολη - Λόφος Φιλοπάππου.
Υδραγωγείο Θησέως. Το δεύτερο αρχαιότερο υδραγωγείο της Αττικής, ο χρόνος κατασκευής του οποίου υπολογίζεται περί το 3080 π.Χ. Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για το υδραγωγείο αυτό. Εικάζεται ότι μετέφερε ύδατα από τη δυτική πλευρά της Πεντέλης προς την αρχαία πόλη.
Πεισιστράτειο υδραγωγείο. Πιθανολογούμενος χρόνος κατασκευής μεταξύ 540 και 530 π.Χ. Η σήραγγα του υπόγειου αυτού υδραγωγείου, που μετέφερε (και μεταφέρει ακόμα) ύδατα από τον Υμηττό, έχει μήκος περίπου 2.800 μέτρων, πλάτος 0,65 μέτρων και ύψος 1,30 μέτρων. Εντός της σήραγγας, που βρίσκεται σε βάθος 12-13 μέτρων, είχαν αρθρωθεί πήλινοι σωληνοειδείς υδραγωγοί, διατομής 0,19-0,22 μέτρων. Τμήματα του υδραγωγείου έχουν ανακαλυφθεί στις περιοχές Ζωγράφου και Γουδί, ενώ κατά την πορεία του διέρχεται και υπό τον Εθνικό Κήπο
Πώρινο υδραγωγείο. Κατασκευής 5ου π.Χ. αιώνα, υδροδοτούσε την περιοχή της αρχαίας αγοράς.
Υδραγωγείο Υμηττού-Νεκροταφείου. Υπόγειο υδραγωγείο, η αφετηρία του οποίου εντοπιζόταν κοντά στο Α' Νεκροταφείο.
Υδραγωγείο Πνυκός. Ένα από τα αρχαιότερα υδραγωγεία της Αθήνας. Πιστεύεται ότι αντλούσε ύδατα από πηγές περί τον Ιλισσό ποταμό και ότι στην πορεία του διερχόταν κάτω από τον Εθνικό Κήπο, τη νότια πλευρά της Ακρόπολης και τους ανατολικούς πρόποδες του λόφου της Πνύκας.
Υδραγωγείο Λουτρού. Ξεκινούσε από τις υπώρειες του Υμηττού στην Καισαριανή και ακολουθούσε την πορεία του Ιλισσού ποταμού. Στη συνέχεια, διέσχιζε υπογείως τον Εθνικό Κήπο και υδροδοτούσε το λουτρό που σήμερα βρίσκεται θαμμένο κάτω από την περιοχή της "Ρώσικης Εκκλησίας". Μετά την τουρκοκρατία επισκευάστηκε, με αντικατάσταση μεγάλου του τμήματος από μεταλλικό αγωγό. Σήμερα υδροδοτεί δεξαμενή που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Εθνικού Κήπου.
Υδραγωγείο Θησείου. Διοχέτευε ύδατα από πηγή της βορειοδυτικής πλευράς του βράχου της Ακρόπολης. Κατευθυνόταν αρχικά βόρεια, και στη συνέχεια προς τα δυτικά.
Υδραγωγείο Σταδίου. Πιθανώς, κλάδος του Αδριάνειου υδραγωγείου. Διερχόταν δίπλα από το Παναθηναϊκό Στάδιο, ακολουθώντας την πορεία του Ιλισσού. Λιθόκτιστο κατά τμήματα, κατά την απόληξη του ήταν λαξευμένο μέσα σε βράχο και είχε διαστάσεις 1,35X0,65 μέτρα.
Υδραγωγείο Αγίας Τριάδας-Κεραμεικού. Διερχόταν υπογείως βόρεια της οδού Μητροπόλεως, έτεμνε την πλατεία Μοναστηρακίου και κατέληγε σε δεξαμενή δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας Κεραμεικού
Υδραγωγείο Κηφισίας. Υπόγειο υδραγωγείο, διερχόμενο από τη λεωφόρο Κηφισίας. Η σήραγγα του ήταν τετράγωνης διατομής, λαξευμένη σε σχιστολιθικό πέτρωμα, και εντοπιζόταν σε βάθος 8 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους. Φαίνεται ότι είχε κατεύθυνση προς την περιοχή των Αμπελοκήπων.
Υδραγωγείο «Γεράνι» ή οδού Σταδίου. Υπόγειο υδραγωγείο, το οποίο πιστεύεται ότι διοχέτευε ύδατα από σπήλαιο του λόφου του Λυκαβηττού. Πιθανολογείται ότι διερχόταν κατά μήκος της οδού Βουκουρεστίου, διέσχιζε τη λεωφόρο Πανεπιστημίου, έστριβε και ακολουθούσε την πορεία της οδού Σταδίου μέχρι τη Σοφοκλέους. Από εκεί συνέχιζε την πορεία του προς την οδό Πειραιώς, όπου και κατέληγε σε δεξαμενή.
Υδραγωγείο Καλλιρρόης-Βουνού-Μακρών Τειχών. Ο υπόγειος αγωγός του υδραγωγείου αυτού αντλούσε ύδατα από πηγές που εντοπίζονταν μεταξύ του λόφου του Αρδηττού και του Α' Νεκροταφείου. Στη συνέχεια, κατευθυνόταν βόρεια και, διερχόμενος δίπλα από το σημείο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, κατευθυνόταν προς Πειραιά.
Υπέργεια υδραγωγεία επί αψίδων. Αφορούσαν υπερυψωμένα του εδάφους κανάλια μεταφοράς νερού (υδατογέφυρες), στηριζόμενα σε λιθόδμητους πυλώνες. Τέτοια ήταν το υδραγωγείο Καλογρέζας, το υδραγωγείο Περισσού, καθώς και μικρά τμήματα του Αδριάνειου υδραγωγείου.
(εικόνα)
Αδριάνειο Υδραγωγείο.
Αδριάνειο Υδραγωγείο.
Τη δεκαετία του 120 μ.Χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός επισκέφτηκε επανειλημμένα την Αθήνα, η οποία την εποχή εκείνη αποτελούσε κτήση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μεταξύ άλλων έργων, έδωσε εντολή και για την κατασκευή ενός εκτεταμένου υδραγωγείου που θα κάλυπτε αποτελεσματικά τις αυξανόμενες ανάγκες υδροδότησης της πόλης. Ως προς τον ακριβή χρόνο κατασκευής του φερώνυμου υδραγωγείου υπάρχουν διαφωνίες. Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αυτό είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται ήδη από το 117 μ.Χ. και ότι αποπερατώθηκε το 161 μ.Χ., άλλοι κάνουν λόγο για το διάστημα μεταξύ 125 και 140 μ.Χ., και άλλοι προσδιορίζουν το χρόνο κατασκευής του μεταξύ 134 και 140 μ.Χ.
Ο σχεδιασμός του Αδριάνειου υδραγωγείου αποσκοπούσε στη συγκέντρωση και διοχέτευση προς την πόλη υδάτων προερχόμενων από τις πηγές των νοτιοανατολικών κλιτύων της Πάρνηθας και των βορειοδυτικών της Πεντέλης. Για το σκοπό αυτό, κατασκευάστηκε ένα σύμπλεγμα από υπόγειες σήραγγες συνολικού μήκους άνω των 25 χιλιομέτρων. Ο κλάδος της Πάρνηθας
Ως προς τον τρόπο κατασκευής, αρχικά διανοίγονταν ανά 35-40 μέτρα κατά μήκος της χαραγμένης διαδρομής κατακόρυφα πηγάδια (φρέατα). Στη συνέχεια, από κάθε τέτοιο πηγάδι ξεκινούσε η διάνοιξη της σήραγγας και προς τις δύο κατευθύνσεις, μέχρι το τμήμα που ξεκινούσε από το ένα πηγάδι να συναντήσει το τμήμα που διανοίγονταν από το επόμενο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η μέθοδος αυτή επιτάχυνε κατά πολύ τους ρυθμούς διάνοιξης των σηράγγων, ενώ τα φρέατα παρείχαν αερισμό και φωτισμό, διευκολύνοντας ταυτόχρονα και την απομάκρυνση των προϊόντων της εκσκαφής. Η διαδρομή των σηράγγων φυλασσόταν μυστική, ενώ, μετά τη διάνοιξη κάθε τμήματος, τα στόμια των φρεάτων σκεπάζονταν και παραλλάσσονταν ώστε να μη διακρίνονται εύκολα, ακόμα κι από μικρή απόσταση. Κατά τον τρόπο αυτό λαμβάνονταν προφυλάξεις για το ενδεχόμενο εσκεμμένης μόλυνσης του νερού, είτε ως αποτέλεσμα δολιοφθοράς είτε κατά τη διάρκεια τυχόν πολιορκίας της πόλης από κάποιον εχθρό.
Οι σήραγγες ήταν, ανάλογα με τον τύπο του υπεδάφους, αλλού λαξευμένες μέσα σε βράχο και αλλού πλινθόκτιστες, ώστε να εμποδίζεται η κατάρρευση των μαλακών τοιχωμάτων εντός του αυλού. Διέρχονταν σε βάθη 10 έως 40 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους και η διατομή τους είχε σχήμα όρθιου ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, με το άνω τμήμα στρογγυλευμένο σε ημικύκλιο. Το ύψος τους έφτανε τα 1,60 και το πλάτος τα 0,70 μέτρα.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το Αδριάνειο υδραγωγείο απετέλεσε το κύριο υδροδοτικό έργο της Αθήνας για περίπου 1800 χρόνια από την κατασκευή του. Κατά τη βυζαντινή εποχή, τη φραγκοκρατία και -ιδίως- την τουρκοκρατία, όχι μόνο δεν κατασκευάστηκε κάποιο άλλο αξιόλογο έργο υδροδότησης, αλλά και το ήδη υπάρχον δίκτυο αφέθηκε δίχως συντήρηση, ή και καταστράφηκε σε αρκετά του τμήματα. Έτσι, η λήξη της τουρκοκρατίας βρήκε την Αθήνα να αντιμετωπίζει έντονο υδροδοτικό πρόβλημα, με το λιγοστό νερό που ανάβλυζε από κάποια σημεία να είναι βρώμικο ή μολυσμένο. Οι σήραγγες του Αδριάνειου υδραγωγείου είχαν αποφραχθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος από λάσπη ή κατάρρευση των τοιχωμάτων τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοι να καταφεύγουν στην άντληση νερού από πηγάδια.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, έγιναν διαδοχικές εισηγήσεις για επισκευή του δικτύου ύδρευσης. τη δεκαετία του 1840, μηχανικοί του Δήμου Αθηναίων αναζήτησαν και ανακάλυψαν τις σήραγγες του Αδριάνειου υδραγωγείου. Ξεκίνησαν τότε εργασίες καθαρισμού των σηράγγων, με ταυτόχρονη ανακατασκευή των περισσοτέρων φρεάτων. Οι εργασίες αυτές συνεχίστηκαν επί πολλές δεκαετίες και απεκατέστησαν σταδιακά τη λειτουργία του υδραγωγείου σε μεγάλο βαθμό.
Μόλις το 1870 ανακαλύφθηκε και η δεξαμενή του Κολωνακίου, σημείο κατάληξης των αρχαίων αγωγών μεταφοράς νερού στην πόλη. Τους προηγούμενους αιώνες η δεξαμενή είχε αχρηστευτεί σταδιακά, μετατρεπόμενη αρχικά σε στάνη, αργότερα σε εκκλησία, ενώ στη συνέχεια επιχωματώθηκε και ξεχάστηκε από τους κατοίκους.
Η αρχαία δεξαμενή ανακατασκευάστηκε και επεκτάθηκε, φτάνοντας σε χωρητικότητα τα 2200 κυβικά μέτρα. Λειτούργησε ως κομβικό σημείο του συστήματος ύδρευσης της Αθήνας έως το 1940.
Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1922, την υδροδότηση της πόλης και μαζί τη συντήρηση του Αδριάνειου υδραγωγείου είχε αναλάβει η αμερικανική εταιρία ULEN. Όμως το 1931, με την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα και την αποπεράτωση της σήραγγας του Μπογιατίου, η βασική πηγή, καθώς και η κύρια αρτηρία μεταφοράς νερού προς την πόλη άλλαξαν.
Το Αδριάνειο υδραγωγείο σύντομα έπαψε να συντηρείται, και απλά εξακολούθησε να λειτουργεί συμπληρωματικά, μέχρι που σταδιακά εγκαταλείφθηκε εντελώς. Σήμερα, στην πλατεία Δεξαμενής μπορεί κανείς να συναντήσει υπομνήσεις του παρελθόντος του."
για τον "Υδάτινο Εφιάλτη" στην Ελλάδα, ο οποίος πρέπει να είναι καθημερινό μας μέλημα και έγνοια, γιατί πιστεύω πως η υπόθεση νερό
απαιτεί τη συμβολή όλων μας.
Δεν αρκεί μια Πασκόσμια Ημέρα για να θυμόμαστε τις υποχρώσεις μας για το πολύτιμο αγαθό
αλλά ΟΛΕΣ οι καθημερινές.
(Στοιχεία από: http://www.iranon.gr/athina/ATHINA15TEXT.htm)
50 σχόλια:
τι πληροφορίες έμαθα , φαίνεται είναι η μέρα αμς Γλαρένια να το ρίξουμε στις γνώσεις!
Nα φανταστείς, η πρώτη στάση Ζωγράφου, που ειν' και το σπίτι μου, λέγεται ακόμη "Στάση ΟΥΛΕΝ"!
Καλή Άνοιξη Γλαροπούλα!
μου μοιάζει παράλογο μία χώρα που η συντριπτική της πλειοψηφία βρέχεται από νερό να αντιμετωπίζει θέμα νερού. όσες υποδομές μοιάζει να είχε η αρχαία ελλάδα τόσες μοιάζουν να λείπουν από την νέα.
καλησπέρα σου! φιλιά πολλά!
Καλησπέρα αλλά δεν πμπορώ να διαβάσω τα μαύρα ,είναι όλα πολύ σκούρα.Θα ξαναπροσπαθήσω αλλά κοίτα το και συ...
Καλή βδομάδα να έχεις, και η φωτο ΤΕΛΕΙΑ!
Γλαρένια πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου! Πολλά από αυτά δεν τα ήξερα! Οι Έλληνες μηχανικοί ήξεραν πολύ καλή γεωμετρία. Μπορούσαν λοιπόν να εκτελούν με ακρίβεια τέτοια έργα! Δεν είναι καθόλου μα καθόλου απλό να ξεκινάς από δυο σημεία σκάβοντας αγωγό και να συναντάς τους απέναντι...
Σε ευχαριστώ πολύ!
Ενα σωρό πληροφορίες μας μετέφερες, να σαι καλά!
Εντυπωσιακοί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
έχουμε να μάθουμε πράγματα και θαύματα απότ υος αρχαίους... Μα να μην τους μοιάσουμε ντιπ;
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση ,Μπράβο!
Η δεξαμενή του Κολονακίου είναι σήμερα κάτω από τον θερινό κινηματογράφο.
Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα γράφεις...Και πόσα ακόμα δεν ξέρουμε...Καλημέρα Γλαρένια μου, σε φιλώ...
Δεν είμαι γνώστρια... είμαι αναγνώστρια!
Έμαθα σήμερα πολλά, μετ' εμποδίων βέβαια μιας και τα μαύρα γράμματα δε βοηθούν :)
Καλημέρα όλη μέρα
Mια φίλη που ταξίδεψε πρόσφατα στην Ισπανία,μου είπε το εξής χαρακτηριστικό,''έβλεπα δεξαμενές νερού ,σε κάθε νομό!'' Εδώ όμως σταματάμε την εκτροπή Αχελώου, με την ΄σήραγγα εκτροπής (18χλμ παρακαλώ)τελειωμένη και το φράγμα Συκιάς να βρίσκεται, στα τελευταία στάδια ολοκλήρωσης ! Τόσα δις ευρώ στο κενό και όλα πληρωμένα παρακαλώ από τον Ελληνικό λαό ! Η Ευρώπη δεν χρηματοδότησε ούτε ένα ευρώ, το συγκεκριμένο έργο ! Για τον κίνδυνο ερημοποίηση της Θεσσαλίας ,η κ. Μπιρμπίλη ούτε λέξη ! Αναφέρεται στο περιβάλλον και ισχυρίζεται πως θα καταστραφεί από το συγκεκριμένο έργο ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ; Αν δεχτούμε, πως υπήρχε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον,η ζημιά που ήταν να γίνει -έγινε ! Άραγε ,έχει επισκευτεί ποτέ την περιοχή ; ΑΜΦΙΒΑΛΩ !
Αρκετά ενημερωτική η ανάρτησή σου και συμφωνώ πως οι πληροφορίες (σε πολλά θέματα)δεν έχουν σταματημό !
ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΓΛΑΡΕΝΙΑ - ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ !
Πολύ ωραία η ανάρτηση σου με πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Καλό απόγευμα!
Το Ευπαλίνειο όρυγμα το ήξερα. Έχω πάει και έχω μπει. Τα υδραγωγεία όμως της Αθήνας τα αγνοούσα εντελώς και η ανάρτησή σου είναι πέρα για πέρα πληροφοριακή, ενημερωτική και κατατοπιστική. Η παγκόσμια ημέρα νερού ήταν μια καλή αφορμή. Ας την έχουμε όμως καθημερινά στο νου μας.
Μπράβο Φύρδην-Μίγδην.
Έλα μωρέ τώρα, θα στερέψουμε μερικούς ταμιευτήρες και μερικά ποτάμια ακόμα, αλλά η Αθήνα πρόβλημα δε θα γνωρίσει...
Πολύ κατατοπιστική η ανάρτησή σου. Σήμερα κινδυνεύουμε να πούμε το νερό νεράκι...
σε ευχαριστούμε!!!
και να σκεφτείς σήμερα ήμασταν στον προιστάμενο της δευτεροβάθμιας για θέμα του σχολείου του γιού μου
και είχαμε ακριβώς αυτή τη συζήτηση για το Αδριάνειο υδραγωγείο που επισκέφτηκαν και φωτογράφισαν τα παιδιά μας!!!
To Ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου.. κιεγώ έμαθα γιαυτό πριν λίγο καιρό απο το μπλογκ της Κατερίνας.
http://okthisismylife.blogspot.com/search/label/%CE%A4%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%20-%20%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%80%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82
Θαυμαστά τα έργα των αθρώπων..
Σευχαριστούμε Γλαρένια..
Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία που έχει το νερό στη ζωή μας ...
Οι αρχαίοι έδιναν μεγάλη σημασία, γι' αυτό και τα ιστορικά υδραγωγεία ...
Για το Ευπαλίνοιο όρυγμα στο νησί μου έχω γράψει κι έχω φωτογραφίες στο blog μου ...
Λένε πως ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει για το νερό !!!
Την καλημέρα μου ...
αχτίδα μου,
Tώρα αν σου πω πως γνώριζα με κάθε λεπτομέρεια τα του πασχαλινού αυγου, θα είναι μέγα ψέμα
:-)
Να είστε ΟΛΟΙ καλά,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ασκαρδαμυκτί μου,
Δε μπορεί…δε μπορεί…κάπου ή κάποτε θα συναντηθούμε και ας ην ζούμε στην ίδια περιοχή..
:-))))
Να τα εκατοστίσεις και από εδώ,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
b|a|s|n\i/a μου,
Ακριβώς το ίδιο μου …μοιάζει όταν κάθε φορά από πλημμύρες (καιρικά φαινόμενα, υπερχειλίσεις) πνίγονται ολόκληροι νομοί, χάνονται ζωές και περιουσίες αλλά και ανεκμετάλλευτοι ...τεράστιοι όγκοι νερού
Γέμισε ο κήπος κίτρινα λουλούδια από τα τριφύλλια. Πρέπει να ξεβοτανίσουμε…
:-)
Καλή σου ανοιξιάτικη μέρα,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
sofia μου,
Το μόνο που μπόρεσα να κάνω ήταν αλλαγή χρώματος του φόντου της σελίδας μου, οπότε διαβάζεται εύκολα η μαύρη γραμματοσειρά.
Μπορείς όμως να διαβάσεις οποιοδήποτε μη ευκρινές κείμενο με αριστερό κλικ και σύροντας τον κέρσορα στο κείμενο που κάθε φορά σε ενδιαφέρει.
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Αγγελικη Ν μου,
Σ’ ευχαριστώ αλλά το πληροφοριακό υλικό είναι δανεισμένο
Να δεις τί μαθαίνω ακόμη μέσα από τουτη την ανάρτηση
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
ΕΛΕΝΑ μου,
Οι άνθρωποι τότε έκαναν έργα …και με τι μέσα… με πρόβλεψη σε βάθος χρόνου (το Αδριάνειο υδροδοτούσε την Αθήνα επί 1800 χρόνια)
Σήμερα τι κάνουμε;
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
hackaday μου,
Μα... καταντίπ…
Ακόμη και όταν δεν κάνουμε προχειρότητες, τα αφήνουμε στο έλεος της μοίρας τους (βλ. Ολυμπιακά έργα)
Καλώς ήρθες και σ’ ευχαριστώ,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
αθεόφοβέ μου,
Με τιμάς και σ΄ευχαριστώ!
Cine Δεξαμενή... 1-2 φιλμάκια τα είδαμε παλαιότερα...
Καλή αυριανή!!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Artanis μου,
Είδες το ΄Ιντερνετ;…
Κι’ εγώ τώρα τα έμαθα
Καλό σας βράδυ εκεί κάτω,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
JamanFou μου,
:-)
Ωραίο το γκρι φόντο. Να μη μου κόψει νωρίτερα να το αλλάξω;
:-)
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ μου,
«Πού ‘σαι καημένε Περικλή»….
Να είσαι ΠΑΝΤΑ καλά!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
big mama μου,
Σ’ ευχαριστώ, καλό σου μεσημέρι
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Χρωματιστή μου,
Σ’ ευχαριστώ, να είσαι καλά!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Χρωματιστή μου,
Πρέπει αλλά και επείγει να την έχουμε κατα νου την υποχρέωσή μας για το νερό και ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο που ...δεν θα γυρίζει πίσω (για το νερό μιλάω πάντα)
Σ’ ευχαριστώ, να είσαι καλά!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Darthiir the Abban μου,
Aν συνεχίσουμε α-λόγιστα και α-πρόβλεπτα..σίγουρα έτσι θα γίνει
Να είσαι ΠΑΝΤΑ καλά!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Λιόντα μου,
Μας βλέπω να περιμένουμε στην ουρά με το δελτίο στο χέρι...
Εδώ θα έβαζα ένα χαμογελάκι, αλλά το νερό...δεν αστειεύεται...
Καλό σου μεσημέρι,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
logia μου,
Χαίρομαι για την εκπαιδευτική/επιμορφωτική επίσκεψη του γιού σου για ένα έργο που υδροδοτούσε την Αθήνα επί 1800 χρόνια. Τώρα με τι πρόβλεψη γίνονται τα έργα;
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
σταγόνα μου,
Είμαι ευγνώμων για το αξιόλογο μπλογκ της Κατερίνας που μου γνώρισες και το οποίο επισκέφτηκα πριν σου απαντήσω.
«Δίπλα» μας τα Μέγαρα... προσπερνάμε συχνότατα και δε γνωρίζουμε για το υδρομαστευτικό έργο του Ευπαλίνου.
Ελλειπής η ενημέρωση(;)…το ενδιαφέρον (;)…τι να πω…
Βλέπεις τα ΜΜΕ μυρίστηκαν πως ενδιαφέρουν περισσότερο οι life style αταξίες…
Να είσαι ΠΑΝΤΑ καλά!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Side21 μου,
Επιβεβαιώνομαι ως κακή…κακίστη…και ανεπίδεκτη μαθήσεως
Σήμερα και μεσα από το σχόλιο της σταγόνας, έμαθα για το άλλο έργο του Ευπαλίνου επίσης «δίπλα» στο Λεκανοπέδιο.
Πόσο δίκιο είχες..."Τελικά πόσα πράγματα δε γνωρίζουμε !!! Αλλά γι' αυτό είναι τα Blogs φίλων"
Να είστε όλοι καλά!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Γλαρένια μου, πολλά απ αυτά που διάβασα δεν τα γνώριζα. Πολύτιμες γραφές!!
Όμως το βλέπω, και στα παιδιά μου, πως οι νεότερες ηλικίες είναι πιο ευαισθητοποιημένες σε αυτό το θέμα.
Να είσαι καλά καλό μεσημέρι
katrine μου,
Μακάρι να λειτουργεί πάντα θετικά η ενημέρωση
Καλή σας αυριανή!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχούλες σου Γλαρούλα μου!
Και η τουρτίτσα πολύ γιάμι!
ευγε, εξαιρετικα ενδιαφερον και χρησιμο!
Πολυ καλο το post σου!
Και εμενα προσωπικα μου εφερε πισω τοσες εικονες... επι χρονια πηγαινοντας στο σχολειο περνουσα διπλα απο το αρχαιο υδραγωγειο...
Οσο για το νερο εχεις απολυτο δικιο.
Εδω η πολη ειναι ετοιμη να περασει νόμο που να απαγορευει τα γρασιδια και αλλα φυτα που θελουν πολυ ποτισμα...
Δυστυχως οι περισσοτεροι απο εμας για αλλη μια φορα κλεινουμε τα ματια μας και δεν θελουμε να δουμε την πραγματικοτητα, και θα το πληρωσουμε πολυ ακριβα, οχι μονο εμεις, αλλα οι επομενες γενιες περισσοτερο. Ειναι φοβερο να βλεπει καποιος, γονιους που να μην νοιαζονται για την ποιοτητα της ζωης των παιδιων τους...
χρόνια πολλά Γλαρένια, πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις και τα περισσότερα δεν τα ήξερα..
εχεις δίκιο σε όσα λες για το νερό, πρέπει να προσέχουμε κάθε μέρα, αλλιώς θα πούμε το νερό νεράκι...
καλό απόγευμα, φιλιά!!!
είχα πρόβλημα και δεν μπορούσα να μπω στο μπλογκ σου και σε μερικά αλλα, συνεχως γινόταν αποσύνδεση αλλά τώρα το διόρθωσα οπότε θα σε επισκέπτομαι συχνότερα, ωραίες οι αλλαγές :))
Ειχα την ευκαιρια να δω ενα ντκιμαντερ στο Palm Springs International Film Fesival πριν μερικα χρονια με τιτλο "Blue Gold"
Παρακαλω αν εχετε λιγο χρονο δειτε το στο YouTube, αξιζει...
http://www.youtube.com/watch?v=vLp1ZnjsIXc
Πέρασα να ευχηθώ
Καλό Πάσχα.
Askard-ουλίνο μου,
:-)
Καλό ξημέρωμα,
Φιλί βρε και Γλαρένιες αγκαλιές
Suspect μου,
Να είσαι ΠΑΝΤΑ καλά,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ephemeron μου,
Καλώς ήρθες!
Σ' ευχαριστώ τόσο για την επίσκεψη και με τιμάς όσο και για το δώρο σου που πρέπει να αφυπνίσει έγκαιρα συνειδήσεις.
΄Εχει συμβεί και αλλού στο εξωτερικό οι τοπικοί παράγοντες με στόχο την εξοικονόμηση νερού, να απαγορεύουν σε περιόδους λειψυδρίας το πότισμα κήπων και αλσυλίων.
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
thumbelina μου,
Αυτό συμβαίνει και σε μένα τον τελευταίο καιρό. Κολλάει συνεχώς και πρέπει να κάνω για επανεκκίνηση. Χάσιμο χρόνου και...υπομονής
:-)
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Κηπουρέ μουυυυ,
Σ' ευχαριστώ!!!
Αρχίζω από σένα λοιπόν τις πασχαλιάτικες ευχές μου για Καλό και Χαρούμενο Πάσχα
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Δημοσίευση σχολίου